ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΦΟΒΟΥΣ ΤΟΥ
Πολύ συχνά οι γονείς καλούνται να αντιμετωπίσουν τους φόβους του παιδιού τους προσπαθώντας να βρουν τρόπους έτσι ώστε να αρχίσει να απολαμβάνει τις δραστηριότητες που το τρομάζουν. Υπάρχουν πολλοί αποτελεσματικοί τρόποι με τους οποίους το παιδί μπορεί να έρθει αντιμέτωπο με τον φόβο του:
ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΦΟΒΟ
Στις περισσότερες περιπτώσεις η σταδιακή προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει το παιδί να αντιμετωπίσει τον φόβο του χωρίς να κατακλυστεί από το άγχος. Συχνά το μέγεθος του άγχους είναι ανάλογο της κατάστασης που αντιμετωπίζει το παιδί. Για παράδειγμα ένα παιδί που φοβάται τους κλόουν, όσο πιο κοντά βρίσκεται σε έναν κλόουν τόσο πιο πολύ θα αγχωθεί και θα φοβηθεί. Είναι σημαντικό λοιπόν οι γονείς να ξεκινήσουν με λιγότερο αγχωτικές καταστάσεις, έτσι ώστε το παιδί να παραμείνει σε αυτήν την κατάσταση και να αποκτήσει τον έλεγχο του άγχους του. Στο παραπάνω παράδειγμα θα βοηθούσε αν οι γονείς βοηθούσαν το παιδί να παρατηρήσει τον κλόουν από μια απόσταση που αρχικά δεν θα του προκαλεί τρόμο.
ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΡΥΘΜΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Οι γονείς ποτέ δεν πρέπει να αναγκάσουν το παιδί τους να αντιμετωπίσει τον φόβο του. Είναι σημαντικό να ενθαρρύνουν το παιδί έτσι ώστε να νιώσει ότι μπορεί το ίδιο να ελέγξει τον φόβο του. Αρχικά καλό είναι να το ρωτήσουν αν θέλει το ίδιο να δοκιμάσει να μπει σε μια πιο δύσκολη/ αγχωτική κατάσταση ενθαρρύνοντας το να είναι γενναίο. Στη συνέχεια θα πρέπει να το διαβεβαιώσουν ότι θα είναι δίπλα του σε περίπτωση που τους χρειαστεί και δεν μπορεί να ελέγξει τα συμπτώματα του φόβου. Με αυτόν τον τρόπο θα αισθανθεί ότι αυτό και οι γονείς του είναι μια ομάδα και δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζει μόνος του τον φόβο του. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να αισθανθεί καχυποψία απέναντι στους γονείς του με συνέπεια να αυξηθεί το άγχος του, νιώθοντας το ίδιο ανίσχυρο.
ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ
Η ενθάρρυνση του παιδιού αποτελεί τον πιο βασικό παράγοντα σε όλη την διαδικασία. Οι γονείς μπορούν να εξηγήσουν στο παιδί ότι μπορεί να συμπεριφερθεί γενναία όπως ακριβώς και οι υπερήρωες οι οποίοι κάνουν τρομακτικά πράγματα και συνεχίζουν να τα κάνουν ακριβώς επειδή είναι γενναίοι. Μπορούν να το διαβεβαιώσουν ότι μπορεί να τα καταφέρει, ταυτόχρονα όμως πρέπει να του τονίσουν ότι δεν θα το πιέσουν να κάνει κάτι για το οποίο δεν είναι έτοιμο. Η επιβράβευση και η ανταμοιβή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας προκειμένου να ενθαρρυνθεί το παιδί να επαναλάβει την γενναία του συμπεριφορά.
ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΙΜΩΡΙΑΣ
Η τιμωρία σε περιπτώσεις όπου το παιδί είναι αρνητικό στο να έρθει αντιμέτωπο με έναν φόβο του μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά. Οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνάνε ότι το παιδί αισθάνεται ήδη καταβεβλημένο και του είναι απαραίτητη η στήριξη από τους γονείς του, διαφορετικά θα απομονωθεί από τους γύρω του. Εάν το παιδί δεν δεχτεί την πρόταση του γονέα να έρθει έστω και λίγο αντιμέτωπο με αυτό που το φοβίζει, σημαίνει ότι δεν είναι ακόμα έτοιμο. Οι γονείς σε αυτήν την περίπτωση μπορούν να του προτείνουν να αντιμετωπίσει με τον ίδιο τρόπο, βαθμιαία, μια άλλη κατάσταση που τον τρομάζει λιγότερο, προκειμένου να συνηθίσει την διαδικασία. Οποιαδήποτε βελτίωση, και η πιο μικρή, αποτελεί μια σημαντική νίκη για το παιδί και θα πρέπει να επιβραβεύεται.
ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΙ ΕΠΙΜΟΝΗ
Η υπομονή και η επιμονή από την πλευρά των γονιών αποτελούν παράγοντες κλειδιά. Είναι πολύ σημαντικό για το παιδί να γνωρίζει ότι δεν πειράζει αν δεν είναι ακόμη έτοιμο να αντιμετωπίσει τους φόβους του. Του είναι αρκετό να συνειδητοποιήσει ότι οι γονείς του δεν θα τα παρατήσουν ούτε θα απογοητευτούν, θα είναι δίπλα του και θα του δώσουν ανεξάντλητες ευκαιρίες μέχρι να πάρει το ίδιο την απόφαση να ξεπεράσει ό,τι το τρομάζει.
Πολλές φορές οι γονείς δεν μπορούν να κατανοήσουν γιατί το παιδί έχει αναπτύξει φόβο για μια κατάσταση η οποία δεν τους φαίνεται καθόλου τρομακτική. Όσο προσπαθούν να μειώσουν τη σημασία αυτού που βιώνει και αισθάνεται το παιδί, τόσο περισσότερο το δυσκολεύουν να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του και κυρίως να τις εκφράσει. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα σύντομα το παιδί να κλειστεί στον εαυτό του και να απομονωθεί από την οικογένεια του. Στην περίπτωση που οι φόβοι του παιδιού το εμποδίζουν να διαχειριστεί και να ανταποκριθεί στις καθημερινές του δραστηριότητες, μπορούν οι γονείς να απευθυνθούν σε έναν θεραπευτή, ο οποίος θα βοηθήσει το παιδί να αντιμετωπίσει τους φόβους του.