ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ
Αργά ή γρήγορα πολλές οικογένειες αντιμετωπίζουν την προοπτική της μετακόμισης. Όσο δύσκολη κι αν είναι αυτή η αλλαγή για τους γονείς, άλλο τόσο τραυματική μπορεί να γίνει και για τα παιδιά, τα οποία συνήθως δεν συμμετέχουν καθόλου στη λήψη μιας τέτοιας απόφασης. Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο και ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης. Εάν η οικογένεια πρόσφατα αντιμετώπισε μια απώλεια προσώπου του στενού της οικογενειακου κύκλου, θα ήταν προτιμότερο να αναβληθεί μια τέτοια αλλαγή. Παρ’ όλα αυτά πολλές φορές η ανάγκη μετακόμισης προκύπτει λόγω δουλειάς ή άλλων οικονομικών θεμάτων. Σε αυτές τις περιπτώσεις ακόμη κι αν οι γονείς δεν είναι ευχαριστημένοι με αυτήν την εξέλιξη, θα πρέπει να διατηρήσουν μια θετική στάση, καθώς η διάθεση και η συμπεριφορά τους μπορούν να επηρρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τα παιδιά, τα οποία συνηθίζουν να απευθύνονται στους γονείς τους προκειμένου να αισθανθούν ασφάλεια.
Ανεξαρτήτως των συνθηκών, ο πιο σημαντικός τρόπος για να βοηθήσουν τα παιδιά τους οι γονείς είναι να μιλήσουν για αυτή την αλλαγή δίνοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και απαντώντας ειλικρινά στα ερωτήματα που θα θέσουν. Ακόμη κι αν η μετακόμιση βελτιώσει σημαντικά τη ζωή της οικογένειας, τα παιδιά δεν είναι σε θέση να το κατανοήσουν αυτό και εστιάζουν στις τρομακτικές για αυτά συνέπειες αυτής της αλλαγής. Η συμμετοχή των παιδιών στον σχεδιασμό της μετακόμισης τα κάνει να αισθάνονται ότι συμμετέχουν ενεργά και ότι δεν είναι απλοί παρατηρητές των εξελίξεων. Εάν η μετακόμιση γίνει στην ίδια πόλη, τα παιδιά μπορούν να επισκεπτούν το νέο τους σπίτι και να γνωρίσουν τη γειτονιά. Εάν η οικογένεια μετακομίσει σε άλλη χώρα το διαδίκτυο μπορεί να βοηθήσει έτσι ώστε όλοι να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για την νέα χώρα και κοινότητα που θα ζήσουν.
Για τα παιδιά που είναι κάτω των 6 ετών η μετακόμιση αποτελεί μια πιο εύκολη επιλογή καθώς δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος των συνεπειών μιας τέτοιας απόφασης. Οι γονείς παρ’όλα αυτά μπορούν να βοηθησουν τα παιδιά δίνοντας τους απλές και ξεκάθαρες απαντήσεις στα ερωτήματα τους. Ακόμη:
- Όταν θα βάζουν σε κούτες τα παιχνίδια καλό είναι να ξεκαθαρίζουν στα νήπια ότι δεν τα πετάνε.
- Οι γονείς καλό θα είναι να μη βιαστούν να πετάξουν τα παλιά έπιπλα. Η τοποθέτηση τους στο νέο δωμάτιο του παιδιού μπορεί να του προσφέρει ένα αίσθημα ασφάλειας.
- Μπορούν να παρουσιάσουν τη μετακόμιση σαν παραμύθι χρησιμοποιώντας τις κούκλες και τα αυτοκινητάκια του παιδιού.
- Τη μέρα της μετακόμισης καλύτερα το παιδί να μείνει με κάποιον άλλον ενήλικα.
Όσον αφορά τα παιδιά σχολικής ηλικίας οι απόψεις διίστανται. Άλλοι θεωρούν ότι η καλύτερη περίοδος για να γίνει μια μετακόμιση είναι το καλοκαίρι έτσι ώστε να μην αναγκαστεί το παιδί διακόψει την χρονιά στο σχολείο, ενώ άλλοι θεωρούν ότι η μετακόμιση μέσα στη μέση της χρονιάς θα προσφέρει τη δυνατότητα στο παιδί να γνωρίσει αμέσως άλλους συνομήλικούς του.
Όποια κι αν είναι η απόφαση των γονιών αμέσως μετά τη μετακόμιση, η τακτοποίηση του δωματίου του παιδιού πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα. Επίσης η σταθερότητα στο πρόγραμμα και τα γεύματα της οικογένειας μπορεί να συμβάλλει στην ομαλή αυτή μετάβαση. Η προσαρμογή στο σχολείο σε γενικές γραμμές χρειάζεται περίπου 6 εβδομάδες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι άλλα παιδιά μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνοενώ άλλα λιγότερο. Η μετακόμιση μπορεί να φέρει νέες προκλήσεις στην οικογένεια, αλλά και νέες ευκαιρίες. Μέσα από μια τέτοια κατάσταση μπορεί να προκύψουν νέοι, πιο στενοί δεσμοί ανάμεσα στα μέλη, ξεπερνώντας τυχόν δυσκολίες που μέχρι τότε αντιμετώπιζαν.