Η μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό αποτελεί συχνά μια μεγάλη πρόκληση για τους γονείς και τους μαθητές. Μια συζήτηση μέσα από την οποία το παιδί θα εκφράσει τις προσδοκίες του και την εικόνα που έχει για το σχολείο, θα βοηθήσει τους γονείς να προετοιμάσουν το έδαφος για αυτήν την αλλαγή. Οι γονείς θα πρέπει αρχικά να εξηγήσουν σε τι διαφέρει το νηπιαγωγείο από το δημοτικό π.χ. ποιες θα είναι οι ευθύνες γύρω από τα σχολικά καθήκοντα αλλά και ότι ο ελεύθερος χρόνος πλέον θα είναι περιορισμένος καθώς μέσα στην επόμενη χρονιά θα πρέπει να μάθουν να γράφουν και να διαβάζουν.

Μια επίσκεψη σε μια σχολική τάξη, εάν αυτό είναι δυνατόν πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς θα βοηθήσει το παιδί να αποκτήσει μια εικόνα για το τι θα συμβεί από δω και πέρα. Η προσαρμογή στο σχολείο αποτελεί προτεραιότητα, για αυτό και οι γονείς καλό θα είναι να μην προγραμματίσουν πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες για το παιδί, καθώς θα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ξεκουράζεται πλέον. Συχνά μετά τις πρώτες 6 εβδομάδες τα παιδιά αρχίζουν να εκφράζουν τη δυσαρέσκεια και την απογοήτευση τους, αφού οι καθημερινές υποχρεώσεις αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι πλέον της ζωής τους. Οι γονείς θα πρέπει να επιμείνουν εξηγώντας στα παιδιά ότι αυτό συμβαίνει και στους μεγάλους, αλλά τα πράγματα θα βελτιωθούν με τον καιρό και είναι πολύ σημαντικό να μάθουν να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Η ενθάρρυνση αποτελεί το “κλειδί” για μια ομαλή προσαρμογή. Πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς τα παιδιά θα πρέπει να έχουν μάθει να διατηρούν καθαρό το γραφείο και το δωμάτιό τους, καθώς και να ετοιμάζονται εγκαίρως το πρωί για το σχολείο και το βράδυ για ύπνο. Επίσης είναι σημαντικό να έχουν έρθει σε επαφή με μικρά βιβλία που θα τους τα διαβάζουν οι γονείς, κάνοντας στο τέλος μια συζήτηση για το τι αφορά η ιστορία που μόλις διάβασαν, έτσι ώστε να γνωρίσουν τι είδους βιβλία θα χρησιμοποιούν περίπου στο σχολείο.

Τέλος, οι γονείς θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή, καθώς πιθανόν να περάσουν βδομάδες ή και μήνες ώσπου να αισθανθούν ότι τους αρέσει η πρώτη τάξη. Εάν παρ’ όλα αυτά το παιδί φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αγχωμένο ή δυστυχισμένο, καλό θα είναι οι γονείς να επικοινωνήσουν με τον εκπαιδευτικό της τάξης. Όσο περισσότερη στήριξη λάβει το παιδί στο σπίτι τόσο ευκολότερη θα γίνει η σχολική του καθημερινότητα.