CYBERBULLYING (ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ) ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ

Ο εκφοβισμός ανάμεσα στα παιδιά δεν περιορίζεται πλέον μόνο στον χώρο του σχολείου. Τοcyberbullying (διαδικτυακός εκφοβισμός) μπορεί να συμβεί οπουδήποτε και οποτεδήποτε μέσω email, μηνυμάτων και της χρήσης μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τα θύματα που υποφέρουν από αυτού του είδους την παρενόχληση αισθάνονται συχνά ταπεινωμένα, πληγωμένα και απομονωμένα.
Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν τα παιδιά και οι έφηβοι προκειμένου να εκφοβίσουν διαδικτυακά τον συνομήλικο τους ποικίλλουν. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε μέσω απειλητικών ή χλευαστικών μηνυμάτων προς το θύμα και τους υπόλοιπους γνωστούς/φίλους του είτε μέσω της δημιουργίας μιας ιστοσελίδας η οποία χλευάζει και προσβάλλει το θύμα. Τα αγόρια τείνουν να παρενοχλούν τα θύματα συνήθως σχετικά με την σεξουαλική τους ταυτότητα, ή μέσω απειλών. Τα κορίτσια από την άλλη πλευρά τείνουν να χρησιμοποιούν αυτή τη μορφή εκφοβισμού για να διαδώσουν ψέματα και να χλευάσουν το θύμα, ενώ συνήθως το αποκλείουν και το απομονώνουν από τις παρέες τους. Αυτό που παρατηρείται και διαφέρει από τον σχολικό εκφοβισμό είναι ότι συχνά τα παιδιά συμπεριφέρονται και ως θύτες και ως θύματα παίρνοντας διαφορετικό ρόλο ανά διαστήματα.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ
Το παιδί ή ο έφηβος θα πρέπει να είναι προσεκτικός σε περίπτωση που αρχίσει να παρενοχλείται στο διαδίκτυο ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες:

 • Το θύμα πρέπει να αποθηκεύει το περιεχόμενο των μηνυμάτων και των απειλών που υφίσταται έτσι ώστε να απευθυνθεί σε κάποιον ενήλικα που εμπιστεύεται. Σε περίπτωση που δεν λάβει τα μέτρα του από την αρχή είναι πολύ πιθανόν τέτοιου είδους περιστατικά να επαναληφθούν.
 • Να απευθυνθεί στην αστυνομία. Σε πολλές περιπτώσεις το θύμα προστατεύεται από τον νόμο για αυτό και πρέπει να κρατήσει σε αρχείο οποιαδήποτε μορφή παρενόχλησης έχει υποστεί.
 • Να προστατεύσει τον εαυτό του αποκλείοντας τον θύτη/ τους θύτες από τις επαφές του στο email ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
 • Να μην κατηγορεί τον εαυτό του ανεξάρτητα από αυτά που μπορεί να υποστηρίζει ο θύτης και να μην ντρέπεται για την προσωπικότητα και την συμπεριφορά του.
 • Να επενδύσει τον χρόνο του σε δραστηριότητες που τον ευχαριστούν. Όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνει σε δραστηριότητες που του αποβάλλουν το άγχος και τον ευχαριστούν τόσο λιγότερο θα τον απασχολεί αυτού του είδους ο εκφοβισμός.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥΣ
Προκειμένου να βοηθήσουν οι γονείς το παιδί τους και να το προστατεύσουν θα πρέπει αρχικά να αντιληφθούν ότι το παιδί τους έχει αλλάξει την συμπεριφορά του. Μερικά από τα σημάδια που φαίνεται να δείχνουν ότι το παιδί τους παρενοχλείται συστηματικά είναι τα παρακάτω:

 • Εάν το παιδί φαίνεται θυμωμένο, στενοχωρημένο ή αγχωμένο αφού χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο ή το κινητό του.
 • Φαίνεται αγχωμένο όταν λαμβάνει κάποιο μήνυμα στο κινητό του ή κάποιο email.
 • Αποφεύγει συζητήσεις με θέμα την χρήση του διαδικτύου ή του κινητού τηλεφώνου.
 • Απομονώνεται από την οικογένεια και τους φίλους του ενώ σταματάει δραστηριότητες που άλλοτε τις απολάμβανε.
 • Παρατηρείται μεγάλη πτώση στους βαθμούς του στο σχολείο.
 • Έχει απότομες εναλλαγές στη διάθεση, τη διατροφή και τον ύπνο.

Από τη στιγμή που θα βεβαιωθεί ο γονέας ότι το παιδί του εκφοβίζεται από κάποιον ή κάποιους θα πρέπει να ακολουθήσει κάποια βήματα. Πρώτα από όλα θα πρέπει να μιλήσει με το παιδί του και να κρατήσουν ένα αρχείο με τα μηνύματα που έχει λάβει ή οτιδήποτε άλλο σχετικό τα οποία μπορούν να τα καταθέσουν στην αστυνομία λαμβάνοντας παράλληλα νομική βοήθεια. Σε περίπτωση που μπορούν να εντοπίσουν τον θύτη μπορούν οι γονείς να επικοινωνήσουν με την οικογένεια του ή με το σχολείο εφόσον θύτης και θύμα είναι μαθητές στο ίδιο.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΩΝ ΘΥΤΩΝ

 • Οι γονείς θα πρέπει να εκπαιδεύσουν το παιδί τους γύρω από το cyberbullying, καθώς το παιδί μπορεί να μην αντιλαμβάνεται την σοβαρότητα της συμπεριφοράς του. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τον γονέα να καταφέρει να κάνει το παιδί του να δει την συμπεριφορά του μέσα από τα μάτια του θύματος.
 • Η υιοθέτηση αυτής της συμπεριφοράς μπορεί να είναι μια προσπάθεια του παιδιού να διαχειριστεί το δικό του άγχος και θυμό. Επίσης μπορεί να σχετίζεται με καταστάσεις που διαδραματίζονται στην οικογένεια και του προκαλούν ιδιαίτερο άγχος και θυμό. Καλό είναι για τους γονείς να αφιερώσουν χρόνο έτσι ώστε να καταλάβουν τι απασχολεί το παιδί τους και να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα.
 • Οι γονείς θα πρέπει να ελέγχουν την χρήση του διαδικτύου του παιδιού τους θέτοντας σαφείς κανόνες την παραβίαση των οποίων θα ακολουθούν συγκεκριμένες συνέπειες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *